Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zaštita bilja

Preslica: Za zaštitu bilja i odličan kompost

28. srpnja 2024.2 Minuta čitanja

Preslica je poput tajnog oružja u bašti, s moćnim antiseptičkim i fungicidnim svojstvima koja mogu pomoći vašim usjevima da ostanu zdravi i jaki. Ako želite zaštititi svoje biljke od bolesti poput plamenjače, alternarije, smeđe ili bakterijske pjegavosti i pepelnice, preslica je tu da vam pomogne.

Priprema i primjena

Za pripremu sredstva, započnite s pripremom odvara od preslice. Stavite 500 g svježe preslice u toplu vodu i ostavite da odstoji jedan dan. Sljedećeg dana, infuziju kuhajte 30 minuta, zatim je ohladite, procijedite i dodajte vodu dok ne dobijete ukupno 10 l. Ovaj eliksir koristite za prskanje baštenskih i povrtarskih kultura svakih 10 do 14 dana dok listovi ne budu obloženi filmom zaštitnog sredstva. Osim što pomaže u borbi protiv bolesti, sredstvo odbija insekte i jača imunitet vaših biljaka.

Kraljica komposta

Preslica nije samo za zaštitu vaših biljaka; ona je i ključni sastojak za pripremu tečnog komposta. Stavite preslicu u kompostnu hrpu zajedno s korijenjem, a razgradnjom njenih tkiva dobit ćete zeleni kompost bogat silicijumom. Ovaj kompost ne samo da jača vaše biljke i čini ih otpornijim na nepovoljne uslove, bolesti, insekte i štetne uticaje, već ih i obogaćuje hranjivim tvarima.

Za dodatnu snagu, dodajte preslicu u svoj kompost kako biste ga obogatili mikroelementima i suzbili širenje fitopatogena. Dodavanje bioloških proizvoda može ubrzati razgradnju organskih materija i obogatiti kompost. Samo se pobrinite da kompost bude stalno vlažan, stvarajući idealne uslove za razvoj korisnih mikroorganizama.

Preslica je zasigurno najjači saveznik vašeg vrta – od zaštite biljaka do poboljšanja komposta, ona donosi zdravlje i snagu svakom kutku vaše bašte.

Foto: https://pixabay.com/photos/horsetail-equisetum-giant-horsetail-2513722/

Comments are closed

Povezani članci