Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Zaštita bilja

Proljeće je stiglo, a pojaviće se i lisne uši

15. Marta 2025.4 Minuta čitanja

Priroda se budi, a sa njom i biljne štetočine. Najpoznatije među njima su lisne uši koje mogu izazvati značajnu štetu biljkama. Iako postoje hemijski insekticid koji se koriste za borbu protiv njih, sve više prednost dajemo prirodnim i ekološkim metodama koje su sigurnije za okolinu, biljke i korisne insekte.

Korištenje ekoloških i nehemijskih metoda za suzbijanje lisnih uši može značajno smanjiti štetu koju ove štetočine uzrokuju. Preventivne mjere i tretiranje prirodnim sredstvima pomažu nam da zaštitimo svoje biljke, prirodu i svoje zdravlje.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Biljke koje su slabe ili prihranjivanje đubrivima bogatim azotom često su podložnije napadima lisnih uši. Takve biljke razvijaju bujne i nježne izdanke, koji privlače štetočine. Kako biste smanjili rizik, izbjegavajte pretjerano đubrenje, obratite pažnju na izbor đubriva i redovno pregledajte biljke.

Ove štetočine ne podnose intenzivan miris mnogih biljaka. Sadnjom biljaka poput lavande, majčine dušice ili nane u blizini možete pomoći u prirodnom odbijanju lisnih uši.

Jedna od najjednostavnijih metoda borbe protiv lisnih uši je ručno uništavanje pojedinačnih jedinki ili cijelih kolonija. Ovaj pristup je djelotvoran ako se štetočine pojave u manjim količinama. Ručnim gnječenjem ušiju možete spriječiti njihovu daljnju reprodukciju i širenje na druge dijelove biljke.

Ispiranje biljaka vodom, posebno na biljkama poput ruža, može biti vrlo efikasno. Insekti će pasti na površinu zemlje, gdje ih mogu pojesti grabežljivi insekti, poput bubamara. Ovaj pristup je jednostavan i neškodljiv za okolinu.

U slučajevima kada se suočavamo sa jakom invazijom i kolonije su zahvatile određene dijelove biljke, poput crne ribizle, trešnje ili smreke, rezanje zaraženih listova ili izdanaka može značajno smanjiti broj štetočina. Ova metoda pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja lisnih uši na zdrave dijelove biljke.

Koristite prirodne insekticide za suzbijanje lisnih ušiju

Ove štetočine su dio prirode i ona ima odgovore na njih. Upotrebom crvenog i bijelog luka, duvana ili maslačka pomažemo našim biljkama da se izbore sa ovim jedva vidljivim štetočinama.

  1. Insekticid od bijelog luka

Pored toga što djeluje kao insekticid, ovo sredstvo ima fungicidno dejstvo i sprečava brojne biljne bolesti. Osim toga, pojačava imunitet biljaka. Najbrži način pripreme je da 250 g bijelog luka sameljete, dodate u kantu sa 10 l vode. Sve dobro promiješajte, procijedite poslije 15 minuta i razrijedite sa vodom u omjeru 1:1. Tečnost treba da ima lijep miris po bijelom luku. Ako je miris intenzivan, razrijedite sa vodom.

  1. Insekticid od duvana

Za pripremu ovog insekticida stavite 100 g duvana u posudu, prelijte sa 1 l zagrijane vode čija temperatura treba da bude 70 °C. Ostavite 24 h, procijedite i razblažite vodom u omjeru 0,5:1.

  1. Insekticid od bijelog i crvenog luka

Za pripremu u posudu stavite 200 g ljuski crvenog i bijelog luka i prelijte sa 10 l vode. Ostavite da stoji tri do četiri dana uz povremeno miješanje. Nakon toga sadržaj procijedite i koristite za tretiranje.

  1. Insekticid od listova maslačka

Sakupite 400 g listova maslačka i prelijte sa 10 l tople vode čija je temperatura 40 °C. Ostavite 2 h, a zatim procijedite.

Ove preparate koristite kada ih pripremite, jer stajanjem gube svoju efikasnost i mogu biti fitotoksični. Kako bi poboljšali njihovu djelotvornost dodajte do 20 g kalijumovog tečnog sapuna u 1 l tople vode i zatim tu tečnost koristite da razrijedite pripremljena sredstva.

Prva pomoć kada lisne uši napadnu živu ogradu

Gazirani sokovi su puni šećera i zbog toga mogu da se koriste kao insekticid u cilju zaštite ukrasnih biljaka, posebno žive ograde. Šećer iz ovakvih sokova se lijepi na površinu tijela lisnih ušiju, zatvaraju otvore za disanje, što dovodi do njihovog uginuća.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci