Ideja o dodavanju šećera u zemlju možda zvuči kao starinski trik iz bakinog priručnika, ali sve više amaterskih i profesionalnih baštovana i baštovanki koji eksperimentiraju s ovom tehnikom. Iako na prvi pogled djeluje jednostavno i prirodno, korištenje šećera u bašti nosi i potencijalne koristi i ozbiljne rizike. Nauka pokazuje da u određenim okolnostima šećer može pomoći u ishrani biljaka i kontroli korova, ali isto tako može podstaći rast štetočina, gljivica i narušiti ravnotežu zemljišta.
Kad šećer djeluje kao saveznik?
Šećer, naročito saharoza iz trske, može u određenim uslovima imati korisnu primjenu u bašti i to ne samo kao izvor energije. Istraživanja pokazuju da mikrodoze šećera mogu imati razne efekte. Može da se koristi za suzbijanje korova kada se ravnomjerno rasporedi po zemlji, jer stvara osmotsku neravnotežu koja usporava rast neželjenih biljaka. Ovo je naročito efikasno u kontrolisanju invazivnih vrsta koje zavise od azota. Kod nekih biljaka, poput sukulenata ili orhideja, povremena primjena razblažene šećerne vode može podstaći snažnije cvjetanje i intenzivniju fotosintezu, jer šećer djeluje kao brz izvor energije u stresnim uslovima. U manjim količinama, šećer može stimulisati rast korisnih bakterija i gljivica u rizosferi (zoni oko korijena), što može indirektno pomoći biljci da bolje usvaja hranjive tvari.
Kada šećer postane problem?
Nažalost, šećer je i omiljena hrana mnogim organizmima koje ne želimo u bašti. Prije svega privlači štetne insekte. Mravi, lisne uši, tripsi i druge štetočine gotovo momentalno reaguju na prisustvo šećera. Njihovo prisustvo ne samo da šteti biljkama, već i može dovesti do širenja bolesti.
Uz vlažno i toplo okruženje šećer stvara idealne uslove za razvoj gljivičnih infekcija, posebno plijesni i buđi. Prekomjerna upotreba šećera može uzrokovati truljenje korijena, pojavu pepelnice i smanjenje ukupne otpornosti biljke.
On može poremetiti mikrobnu ravnotežu zemljišta, smanjiti dostupnost azota i uticati na zdravlje drugih biljaka u blizini. U nekim eksperimentima, višak šećera u zemlji izazvao je usporavanje rasta kod biljaka koje inače dobro uspijevaju u prirodnim uslovima.
Korištenje šećera u bašti može biti inovativan dodatak rutini njege biljaka, ali samo ako se koristi pažljivo, rijetko i s jasnim ciljem.
Foto: Pixabay
Comments are closed