Način rezidbe vinove loze ima ključnu ulogu u oblikovanju njenog rasta, rodnosti i ukupne produktivnosti. Različiti tipovi kondira, lukova i okaca, u zavisnosti od dužine i strukture, utiču na razvoj lastara i kvalitet grožđa. Svi ovi faktori zahtijevaju pažljivo planiranje i razumijevanje agronomskih principa kako bi se postigao optimalan prinos. Analiziramo kako rezidba utiče na razvoj lastara, broj i veličinu grožđa, kao i rodnost, a sve s ciljem postizanja što bolje proizvodnje.
Kratki kondiri imaju brži rast, manju rodnost
Na kratkim kondirima, okca brzo primaju potrebnu količinu vode i hranjivih materija odmah na početku vegetacije. Ovaj intenzivan početni rast lastara omogućava brzi razvoj, što je vidljivo kroz nagli porast mladih zelenih lastara koji troše značajnu količinu hraniva. Ovaj intenzivan rast ometa diferencijaciju cvjetova i zametanje bobica, što može smanjiti ukupnu rodnost. Iako se na kratkim kondirima formiraju vrlo jaki lastari, grozdovi su često manji. Ipak, umjereni rast i broj grožđa na ovim lastarima povoljan je za diferenciranje novih rodnih okaca, što omogućava lakše stvaranje novih kondira i lukova za narednu godinu.
Duge kondire i lukove odlikuje sporiji rast, veća rodnost
S druge strane, dugi kondiri i lukovi u početnim fazama vegetacije primaju istu količinu vode i hranjivih materija kao i kratki kondiri, ali se ta količina raspoređuje na veći broj okaca. Zbog toga se okca na dugim kondirima sporije i slabije bude, bubre, što rezultira sporijim razvojem lastara. Ovaj sporiji rast u početku pogoduje boljoj diferencijaciji cvjetnih pupoljaka i zametanju većeg broja bobica. Kako sezona napreduje, povećava se broj novih lastara koji se razvijaju, ali zbog većeg broja lastara, svaki od njih prima manju količinu hrane, što dovodi do usporenog rasta. Na ovim lastarima formiraju se veći grozdovi i veća masa grožđa. Međutim, sporiji rast također usporava formiranje novih rodnih okaca, što može značiti da su ovi lastari manje pogodna osnova za ostavljanje novih lukova i kondira pri sljedećoj rezidbi.
Odabir odgovarajuće rezidbe za optimalnu proizvodnju
Rezidba vinove loze mora biti prilagođena specifičnostima svakog tipa lastara i uslovima rasta. Na temelju analize kratkih i dugih kondira, jasno je da kratki kondiri omogućuju brži početni rast, ali mogu dovesti do manjih grozdova. S druge strane, dugi kondiri i lukovi stvaraju veće grozdove, ali uz sporiji rast lastara. Za optimalnu proizvodnju, važno je balansirati ove faktore i planirati rezidbu u skladu s potrebama vinograda. Usklađivanje brzine rasta i broja grozdova može dovesti do boljih uslova za diferencijaciju novih rodnih okaca, čime se osigurava stabilan i kvalitetan prinos u budućim sezonama.
Foto: Pixabay
Comments are closed