Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
  • Home
  • Poljoprivreda
  • Voćarstvo
  • Zašto je važno redovno uklanjati opalo i trulo voće iz voćnjaka? Da li to utiče na zdravlje voćnih stabala?
Voćarstvo

Zašto je važno redovno uklanjati opalo i trulo voće iz voćnjaka? Da li to utiče na zdravlje voćnih stabala?

6. Oktobra 2025.2 Minuta čitanja
Opale jabuke u travi

Na prvi pogled opalo i trulo voće u voćnjaku može izgledati bezopasno, ali zapravo predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju voćaka. Bilo da je riječ o jabukama, kruškama ili drugom voću, plodovi koji padnu na zemlju i ostanu da trunu postaju izvor infekcija, gljivičnih oboljenja i štetnih insekata. Njihovo redovno uklanjanje ključ je za očuvanje zdravog i plodnog voćnjaka.

Plodovi na tlu su izvor bolesti i štetočina

Kada trulo ili oštećeno voće ostane da leži ispod stabala, ono postaje idealno mjesto za razvoj gljivica i bakterija. Bolesti poput monilije, krastavosti ploda i raznih vrsta truleži mogu se širiti s tih plodova na zdravo voće i čak zaraziti stabla za narednu sezonu. Osim toga, fermentisani plodovi privlače osice, muhe i druge štetočine koje dodatno ugrožavaju rod. Redovnim sakupljanjem i uklanjanjem direktno smanjujete rizik od infekcija i populacije insekata u voćnjaku.

Svaki plod koji opadne je priča za sebe, ali i upozorenje da se sa stablom nešto dešava. Na nekim plodovima ćemo primijetiti simptome oboljenja ili napada štetočina.

Kako pravilno zbrinuti otpale plodove?

Ukoliko su još uvijek zdravi mogu se iskoristiti za jelo, preradu ili ishranu životinja. Međutim, trule i oštećene plodove treba sakupiti i iznijeti iz voćnjaka. Najbolje je da ih zakopate što dalje, kompostirate u posebnoj hrpi koju ćete prekriti zemljom i povremeno tretirati sredstvima za ubrzano razlaganje. Važno je da ga ne ostavite otvoreno, jer i kada je na kompostnoj hrpi može biti izvor zaraze ako nije pravilno pokriveno ili neutralizovano. Ne zaboravite skinuti trule plodove koji su ostali na granama, jer oni su često početna tačka za gljivične infekcije. Često na stablima možemo vidjeti mumificirane plodove tokom zime, a upravo u njima prezimljavaju uzročnici oboljenja.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci