Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Voćarstvo

Zašto ne treba saditi voćke na istom mjestu? Šta je zamor zemljišta i kako ga izbjeći?

21. Septembra 2025.3 Minuta čitanja
Ruka u plavoj rukavici drži nekoliko voćnih sadnica

Sadnja voćki na mjestu starih stabala može izazvati slab rast i bolesti zbog zamora zemljišta. Saznajte kako pravilno obnoviti zemlju i izbjeći česte greške.

Kada staro voćno stablo iščupamo, logično je pomisliti da bi njegovo mjesto bilo savršeno za novo. Ipak, potrebno je postupiti drugačije. Zemljište pamti i to ne uvijek na način koji ide u korist mladim sadnicama. Sadnja nove voćne sadnice, posebno iste vrste, na istu lokaciju često vodi do lošeg rasta, slabih uroda i većih problema u voćnjaku ili dvorištu.

Strpljenje donosi plodove

Sadnja nove voćke na mjestu stare možda izgleda kao ušteda prostora i vremena, ali bez pravilne pripreme to može biti recept za razočaranje. Zemlja je živi ekosistem koji pamti, reaguje i traži vrijeme da se obnovi. Zato, ako želiš da tvoja nova jabuka, breskva ili kruška raste u zdravo i snažno stablo koje obilno plodonosi daj zemlji ono što joj treba: pauzu, njegu i malo pažnje.

Zamor zemljišta: Kako utiče na sadnju novih voćki?

Kada ista biljka raste na istom mjestu godinama, ona polako mijenja hemijski sastav zemlje. Zamor zemljišta je česta pojava u voćnjacima kada se vrši nova sadnja voćki iste vrste bez pravilne pripreme zemljišta. Ovakva greška donosi niz negativnih procesa i rezultata. Na prvo mjestu je jednostrano iscrpljivanje hranjivih materija. Različite vrste imaju karakteristične potrebe. Neke će više usvajati kalijuma, fosfora ili drugog minerala i neće biti dovoljno ovih hraniva za novu sadnicu. Na drugom mjestu je nagomilavanje toksičnih materija, jer se iz korijena oslobađaju materije koje mogu biti štetne za mlade sadnice iste vrste i prouzročiti njihovo sušenje. Treći problem je nagomilavanje patogena i štetočina koji su specifični za određene vrste.

Jabuke, breskve, trešnje i kruške posebno loše podnose sadnju na mjestu prethodnog stabla iste vrste. Velika količina kolina, štetnih materija koje inhibiraju razvoj i rast voćnih sadnica, i drugih metabolita iz starog korijena ostaju u zemljištu. Štetne gljivice i bakterije se često zadržavaju upravo oko korijena starih jabuka. Loša struktura zemljišta nakon godina zbijanja korijenjem i gubitka organske materije dodatno otežava rast.

Kako saditi voćku na istom mjestu ako baš moraš?

Ako baš moraš posaditi novo stablo na isto mjesto, postoji nekoliko koraka koje možeš preduzeti. Nakon čupanja starog stabla uklonite što više možete starog korijenja. U samoj sadnoj jami zamijenite staru zemlju sa najmanje 1 do 2 m³ svježe, zdravog zemljišta. Dodajte organski materijal, poput komposta, stajnjaka ili humusa. To će biti inicijalna hrana za rast mlade sadnice. Napravite pauzu između čupanja i ponovne sadnje barem 4 do 5 godina, jer se vremenom zemljište obnavlja. Kako bi te procese ubrzali zasijte zelenišno đubrivo ili povrće na tom lokalitetu. Odličan izbor za zelene biljke su lupina, grašak, heljda.

Ako baš morate da poslije starog voćnjaka podignete novi, neka bude nova voćna vrsta. Najbolje ako nisu iz istog roda. Promjenom lokacije ili vrste, prekidaš biološki lanac problema i daješ zemljištu šansu da se obnovi.

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci