Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Narodna medicina

Zdravlje u bočici: Sirup od zlatnice

16. Augusta 2025.3 Minuta čitanja

Žuti cvjetovi u obliku metlica pripadaju zlatnici, običnoj zlatnici, zlatnoj šipki Solidago virgaurea. Ova jedinstvena biljka može da se jede dok je mlada, a starije biljke se koriste u narodnoj medicini. Izuzetno je cijenjena zbog pozitivnog djelovanja na urinarni sistem. Ima diuretička, protuupalna i antibakterijska svojstva, pomažući kod infekcija mjehura, bubrežnih kamenaca i zadržavanja tekućine. Takođe, jača krvne sudove, potiče znojenje i pomaže u čišćenju tijela od toksina.

Berite je daleko od cesta i zagađenih područja

Najbolje je biljke brati dalje od prometnih cesta i industrijskih područja, idealne su livade, rubovi šuma, što dalje od zagađivača. Cvjetovi se beru na početku cvjetanja, po suhom, sunčanom danu, po mogućnosti u ranim jutarnjim satima, kada su puni arome i aktivnih spojeva.

Ubrani cvjetovi zlatnice mogu se sušiti ili direktno prerađivati. Možete napraviti sirup koji je prirodan, ukusan i efikasan način za izgradnju imuniteta i podršku zdravlju cijele porodice.

OPREZ! Zlatnica je snažna biljka i ne preporučuje se osobama sa srčanim problemima ili onima koji koriste diuretike bez prethodne konsultacije s ljekarom. Osim toga, sadrži određenu dozu saponina i zbog toga ne treba pretjerivati s njenom upotrebom.

Domaći sirup od zlatnice

Za pripremu će vam trebati: svježi cvjetovi zlatnice (bez stabljika), limun (po mogućnosti organski), nerafinisani šećer od trske, agavin sirup ili drugi prirodni zaslađivač koji podnosi kuhanje i voda.

Uberite cvjetove zlatnice po suhom i sunčanom danu, što dalje od zagađenih područja. Idealno je brati početkom cvjetanja, kada biljka ima najviše aktivnih sastojaka. U emajliranu posudu stavite cvjetove (bez stabljika) i prelijte ih kipućom vodom, taman toliko da budu potpuno prekriveni. Poklopite i ostavite da se ohlade, pa stavite u frižider da odstoje preko noći. Sljedeći dan procijedite tečnost kroz gazu ili čistu pamučnu krpu. Limune operite, prelijte vrelom vodom. Kada se ohladi iscijedite sok. Na svaku litru tečnosti dodajte između 300 i 500 g zaslađivača i sok od jednog limuna, u zavisnosti koliko sladak sirup želite. Zagrijte i kuhajte na blagoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne postane sirupasta.

Vreo sirup sipajte u sterilizirane staklene boce ili tegle, a zatim pasterizirajte 10 minuta nakon što voda proključa kako biste produžili rok trajanja. Ovaj sirup možete razrijediti vodom i piti kao osvježavajući napitak, dodavati u čaj tokom zime ili uzimati kašiku dnevno preventivno. Posebno je koristan kod prvih znakova prehlade, kao i za njegu bubrega i mjehura. Prethodno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Foto: Wikipedija

Comments are closed

Povezani članci