Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Zova na tanjiru

6. Maja 2025.2 Minuta čitanja

U svijetu biljaka, rijetki su oni cvjetovi koji se mogu opisati kao i lijepi, i korisni, i nevjerovatno ukusni, ali zova (lat. Sambucus nigra) je upravo to. Njen bogat, slatkasto cvjetni miris ne samo da osvaja dvorišta i šumske puteve u kasno proljeće, već nas poziva i u kuhinju. Zova nije samo biljka, ona je tradicija, uspomena iz djetinjstva, domaći lijek i slatki zalogaj.

Od zove se pravi sve: sirup, liker, žele, marmelada, kompot, čaj, pa čak i ukusna jela koji su prava gastro čarolija za ljubitelje prirode i starinskih recepata.

Pohovani cvjetovi zove

Miris zove u tavi možda zvuči kao kulinarska poezija, ali ovo jelo zaista postoji i sve je popularnije među ljubiteljima hrane iz prirode. Cvjetovi zove se beru dok su potpuno rascvjetani, ali još svježi, ujutro, kad su puni arome. A onda se pretvaraju u zlatnosmeđe hrskave poslastice koje neodoljivo podsjećaju na uštipke sa cvjetnim potpisom.

Sastojci: 200 g brašna, dva jaja, 0,5 l hladnog mlijeka (ili biljne alternative, pa i voda), svježi cvjetovi zove, ulje za prženje i šećer ili med za posipanje

Umutite jaja s brašnom i postepeno dodajte mlijeko dok ne dobijete masu sličnu onoj za palačinke, dovoljno gustu da se zadrži na cvijetu. Zagrijte ulje u tavi. Svježe, čiste cvjetove zove uronite u smjesu i odmah prebacite na vruće ulje. Pržite dok ne poprime zlatnu boju, s obje strane. Stabljiku ne pržite, ona ostaje van ulja. Vadite cvjetove na papirnati ubrus da upiju višak masnoće. Poslužite dok su topli i pospite šećerom u prahu, prelijte medom ili poslužite s voćnim prelivom po želji. Rezultat je prozračan, cvjetni, nježno slatkast zalogaj koji se topi u ustima. Ako želite dodati notu luksuza, poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili domaći džem od jagoda.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci