Zdravlje potrošača u Evropskoj uniji od 20. januara 2025. godine bit će zaštićeno od jednog od najpoznatijih hemijskih spojeva u industriji plastike – bisfenola A (BPA). Zabrana upotrebe BPA u materijalima koji dolaze u kontakt s hranom označava veliku pobjedu u borbi protiv opasnih hemikalija u svakodnevnim proizvodima. Iako zabrana stupa na snagu u prvom mjesecu 2025. godine, prelazni period omogućava industriji da se prilagodi, a neki proizvodi koji sadrže BPA biće povučeni s tržišta tek kroz 18 mjeseci. Unatoč ovoj dugoj prilagodbi, EU je jasno odlučila eliminisati ovaj štetan hemijski spoj iz proizvoda u kontaktu s hranom, čime se sprečavaju dugoročne zdravstvene prijetnje potrošačima.
Zabrana stupa na snagu
Evropska komisija je 19. decembra 2024. godine objavila mjeru kojom se zabranjuje upotreba bisfenola A u materijalima koji dolaze u kontakt s hranom. Ova zabrana stupa na snagu 20. januara 2025. godine, čime se završava dugotrajan proces regulacije. Međutim, zabrana neće odmah ući u punu primjenu. Naime, od tog dana počinje prelazni period, što znači da će proizvodi koji su već proizvedeni s BPA biti povučeni sa tržišta u narednih 18 mjeseci. Tokom tog prelaznog razdoblja, industrija će imati dovoljno vremena da prilagodi proizvodne procese, dok će određena izuzeća, koja se odnose na tehničke alternative koje još nisu dostupne, trajati do tri godine.
Šta je Bisfenol A i zašto je opasan?
Bisfenol A (BPA) se koristi u proizvodnji plastike i smola. Prisutan je u širokoj paleti proizvoda: od plastičnih boca i ambalaže do unutrašnjih obloga limenki i posuda za hranu. Nažalost, BPA je poznat po tome što ometa ljudski endokrini sistem, čime se narušava normalno funkcioniranje hormona u organizmu. Zbog toga, dugoročno izlaganje bisfenolu A može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući poremećaje imunološkog i reproduktivnog sistema, smanjenu plodnost te povećan rizik od razvoja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i problema u razvoju mozga kod djece.
Jedan od najvećih problema sa BPA je njegova sposobnost migracije u hranu, što znači da konzumacijom hrane u ambalaži koja sadrži ovu hemikaliju, ona ulazi u ljudski organizam. Ovo izlaganje, posebno u ranom životu, može imati dugoročne negativne učinke, a studije su već povezale BPA s povećanim rizikom od endokrinih poremećaja i drugih ozbiljnih bolesti.
Gdje se Bisfenol A više ne može koristiti?
Nakon što zabrana bude u potpunosti primijenjena, bisfenol A više neće smjeti biti korišten u širokom spektru materijala koji dolaze u kontakt s hranom. Ova mjera obuhvatit će različite proizvode i industrije, među kojima su: ambalaža i kontejneri, uključujući plastične boce za višekratnu upotrebu i metalne limenke; kuhinjski pribor, kao što su plastične i metalne žlice, vilice i noževi; rashladni dispenzeri vode i ostali materijali koji dolaze u direktan kontakt s hranom, kao što su pakovanja i posude.
Ostaje da se pitamo: “Kako će biti na našem, domaćem tržištu?”
Foto: Freepik
Comments are closed