Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Probali smo: Tjestenina sa đenovljanskim pestom

5. Oktobra 2024.2 Minuta čitanja

U srcu Italije, među sunčanim brdima Ligurije, nastaje jedno od najpoznatijih jela koje donosi miris mora i svježine. Đenovljansk pesto savršeni je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa. Ovaj recept ne samo da je ukusan, već i zdrav, idealan za sve koji žele uživati u prirodnim i svježim sastojcima.

Simbol mediteranske kuhinje

Pesto je više od običnog umaka, simbol je mediteranske kuhinje. Priprema se miješanjem svježeg bosiljka, maslinovog ulja, pinjola, bijelog luka i sira. Priprema se u ručnom avanu, tučku. Nema termičke obrade. To omogućava očuvanje svih nutritivno vrijednih sastojaka. Pesto ostaje lagan i pun okusa, idealan za kombinovanje sa tjesteninom, krompirom ili mahunama.

Za pripremu će vam trebati: dvije veze svježeg bosiljka, dva čena bijelog luka, 45 g pekorina, 45 g parmezana, 50 g pinjola, pola čaše ekstra djevičanskog maslinovog ulja i prstohvat soli. Za ukusnije pesto dodajte malo limunovog soka.

Listove bosiljka operite i ostavite da se okaplju, a bijeli luk očistite i sitno isijeciti. U avan stavite listove bosiljka, pinjole, ulje i so. Miješajte i gnječite dok ne dobijete željenu teksturu. Dodajte sitno naribane sireve, promiješajte. Pesto bi trebao biti kremast i zrnast. Ako je presuh, dodajte malo više maslinovog ulja, a ako je prerijedak, dodajte još sira ili pinjola.

Tjestenina sa pestom

Za savršeno jelo, kombinirajte pesto s tjesteninom. Za poboljšanje okusa dodajte krompir i mahune. Biće vam potrebno: 350 g kratke tjestenine, dva srednja krompira i 50 g mahune.

U posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu, krompir narezan na kockice i mahune. Trebaju biti al dente. Ocijedite sve, a malo vode sačuvajte. Tjesteninu i povrće pomiješajte sa pestom i po potrebi dodajte vodu u kojoj su kuhani. Jede se preliveno maslinovim uljem.

Foto ilustracija: Pixabay

Related Tag:

Comments are closed

Povezani članci