U srcu Italije, među sunčanim brdima Ligurije, nastaje jedno od najpoznatijih jela koje donosi miris mora i svježine. Đenovljansk pesto savršeni je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa. Ovaj recept ne samo da je ukusan, već i zdrav, idealan za sve koji žele uživati u prirodnim i svježim sastojcima.
Simbol mediteranske kuhinje
Pesto je više od običnog umaka, simbol je mediteranske kuhinje. Priprema se miješanjem svježeg bosiljka, maslinovog ulja, pinjola, bijelog luka i sira. Priprema se u ručnom avanu, tučku. Nema termičke obrade. To omogućava očuvanje svih nutritivno vrijednih sastojaka. Pesto ostaje lagan i pun okusa, idealan za kombinovanje sa tjesteninom, krompirom ili mahunama.
Za pripremu će vam trebati: dvije veze svježeg bosiljka, dva čena bijelog luka, 45 g pekorina, 45 g parmezana, 50 g pinjola, pola čaše ekstra djevičanskog maslinovog ulja i prstohvat soli. Za ukusnije pesto dodajte malo limunovog soka.
Listove bosiljka operite i ostavite da se okaplju, a bijeli luk očistite i sitno isijeciti. U avan stavite listove bosiljka, pinjole, ulje i so. Miješajte i gnječite dok ne dobijete željenu teksturu. Dodajte sitno naribane sireve, promiješajte. Pesto bi trebao biti kremast i zrnast. Ako je presuh, dodajte malo više maslinovog ulja, a ako je prerijedak, dodajte još sira ili pinjola.
Tjestenina sa pestom
Za savršeno jelo, kombinirajte pesto s tjesteninom. Za poboljšanje okusa dodajte krompir i mahune. Biće vam potrebno: 350 g kratke tjestenine, dva srednja krompira i 50 g mahune.
U posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu, krompir narezan na kockice i mahune. Trebaju biti al dente. Ocijedite sve, a malo vode sačuvajte. Tjesteninu i povrće pomiješajte sa pestom i po potrebi dodajte vodu u kojoj su kuhani. Jede se preliveno maslinovim uljem.
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed