Inovativna sorta šljive koja dolazi s visokim organoleptičkim kvalitetom i obećava da će osvojiti tržište svojim jedinstvenim karakteristikama.
Tri sorte, tri različita slatka okusa
U svetu voća, šljive su već dugo među najtraženijim voćem, ali nova sorta Viulèt, predstavljena od strane Granfrutta Zani, podigla je voćni užitak na viši nivo. Ova inovativna šljiva koja je prvi put zvanično predstavljena u Bolonji na sajmu Marca, već je izazvala veliko interesovanje. Viulèt nije samo jedna sorta šljive, već predstavlja asortiman od tri različite sorte, koje se odlikuju različitim nivoima slatkoće i kiselosti. Dostupna od kraja jula do početka septembra, Viulèt šljiva je pravi izbor za sve ljubitelje zdravih užina koje pružaju uživanje i zadovoljstvo.
Viulet 4306: Dvobojna i šuta pokožica, zaobljenog ploda. Ova sorta je najslađa sa Brix vrijednošću od 20 do 25°. Idealan je izbor za ljubitelje izuzetno slatkih nota, kao bombon.
Viulet 2410: Ljubičasta pokožica sa svjetlozelenom do žutom pulpom i jajolikim oblikom. Ova sorta ima intenzivnije kisele note, s Brix vrijednošću od 16 do 20°. Pravi balans između slatkoće i kiselosti za one koji žele malo osvježenja.
Viulet 5275: Ljubičasta pokožica, svijetla pulpa i duguljast oblik. Sa Brix vrijednošću od 16 do 22°, nudi savršen balans između slatkoće i kiselosti, što je čini idealnom za sve koji žele šljivu s punim, bogatim ukusom.
Uspon na tržištu
Prošle godine, žetva Viulèt šljive iznosila je 80 t, što je smatrano skromnim prinosom. Ipak, šljiva je naišla na izuzetno pozitivan odgovor od trgovačkih lanaca koji su je uvrstili u ponudu. Za narednu sezonu, Granfrutta Zani prognozira rast sa 400 t plodova, što predstavlja obećavajući početak za ovu sortu.
Trenutno se uzgaja u regiji Romagna, ali Zani ne isključuje mogućnost proširenja u druge regije kako bi se proširio kalendar vegetacije. Ovaj pristup omogućava da šljiva Viulèt bude dostupna duži period tokom godine, čime će zadovoljiti sve više potrošača u različitim dijelovima Evrope.
Potrošači će zapamtiti ovaj proizvod zbog njegove jedinstvene kombinacije slatkoće i kiselosti, a inovacija u uzgoju i marketingu čini ovu sortu obećanjem za budućnost.
Foto:FB/Granfrutta ZANI
Comments are closed