Bijeli luk svrstavamo među najzdravije biljne vrste. U narodnoj medicini, na našem prostoru, je od davnina cijenjen zbog brojnih zdravstvenih biljaka i pripisivane su mu brojne natprirodne moći. Odlikuje se antibakterijskim, antifungalnim, antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem.
Kod nas se najčešće koriste bijeli luk ili češnjak i divlji ili medvjeđi bijeli luk (sremuš, cremuš). Međutim, u svijetu je veoma cijenjen i crni bijeli luk koji se dobiva u procesu fermentacije. Svaki tip ima svoje prednosti, namjenu i treba ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
Zdravlje iz bijelih glavica
Svima poznat bijeli luk ili češnjak Allium sativum je povrtna vrsta bez koje gotovo da ne možemo da zamislimo pripremu slanih jela. Koristi se i za brojne pripravke u narodnoj medicini. Veoma je efikasan u borbi protiv infekcija, a daje svoj doprinos u jačanju našeg imunog sistema. Alicin, glavni aktivni sastojak bijelog luka, uništava bakterije, viruse i gljivice. Smanjuje krvni pritisak, holesterol i trigliceride, čime smanjuje rizik od srčanih bolesti. Koristi se kao protuupalno i antioksidativno sredstvo, a odličan je za prevenciju brojnih oboljenja, čak i karcinoma. Brojne naučne studije sugerišu da redovno konzumiranje bijelog luka može smanjiti rizik od razvoja raka, posebno raka debelog crijeva, prostate i pankreasa.
Ljekoviti zeleni listovi
Listove divljeg ili medvjeđeg bijelog luka, sremuša, cremuša Allium ursinum beremo tokom proljeća. Prepoznajemo ih po mirisu na bijeli luk koji se oslobađa kada protrljamo listove. Odlikuju se blagim okusom, ali su veoma bogati vitaminom C i antioksidansima. Koristi se u gastronomiji, od pripreme kajgane sa sremušom, salata, supa, variva do raznih sosova i namaza. Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma i čisti otrove iz jetre. Zbog toga se preporučuju da se što više koristi kada je sezona njegove berbe. Ako vam smeta bijeli luk, probajte divlji jer je blaži. U narodnoj medicini najcjenjenija je njegova tinktura. Cijenjen je zbog poboljšanja rada probavnih organa, čisti krvne sudove od naslaga i snižava pritisak.
Moć crnog luka
Nastaje u postupku fermentacije od cijele glavice običnog bijelog luka. Tokom tog postupka uslovi su kontrolisani, a cijeli postupak fermentacije traje dva mjeseca. Nakon toga, da bi dobile karakterističnu crnu boju i karakterističan okus, fermentisane glavice oksidiraju u posebnoj prostoriji još 45 dana.
Odlikuje se posebnim okusom, a neki uticaji bijelog luka se poboljšavaju. U ovakvom luku povećan je sadržaj antioksidanata. U slučaju da vam ne odgovara bijeli i divlji luk, pokušajte sa ovako pripremljenim lukom. Kao i prethodni lukovi, crni bijeli luk pomaže u regulaciji krvnog pritiska, poboljšava krvne sudove, smanjuje nivo štetnog holesterola, poboljšava imunitet organizma. Prednost je što je manji uticaj neugodnog mirisa.
Foto ilustracija: Terra Viva
Comments are closed